How Reframing Helps Conquer All 10 Thinking Traps
Start writing a post
Student Life

How Reframing Helps Conquer All 10 Thinking Traps

Let's look at this another way.

112
https://unsplash.com/photos/-wjk_SSqCE4
Tachina Lee on Unsplash

Reframing is a way in which reality is being created- through our assumptions, beliefs, and schemas. Changing your conceptual and emotional viewpoint to fit more with the situation will allow you to focus on the future. Active listening can help you reformulate what people say and reflect rather than ignoring their words. Here's how reframing can help you conquer all 10 types of thinking traps:

1. Thinking Traps: All or nothing thinking.

  • Example: "I failed that examination. I always fail at important things."
  • Solution: "While it is unfortunate that I failed the examination, I know I can do better. I need to study as I have in the past."

2. Thinking Traps: Predicting the future in a negative way.

  • Example: "Something bad is going down, I am sure of it."
  • Solution: "I am not sure what the future will bring, but chances are high that it will be good."

3. Thinking Traps: Minimizing the significance of your accomplishments.

  • Example: After acing an interview, you might comment, "Oh, it was nothing really. They probably would have hired anyone."
  • Solution: Write down three things you did well during the interview.

4. Thinking Traps: Over-generalization.

  • Example: "Since that project went wrong, the next one will surely go wrong too."
  • Solution: "I've learned so much since the last project and now I have the opportunity to prove it."

5. Thinking Traps: Jumping to conclusions.

Giphy
  • Example: You text your friend and your friend doesn't reply. You assume that "my friend doesn't care about me or is mad at me."
  • Solution: "He is probably in class and can't text right now."

6. Thinking Traps: Tunnel vision.

Giphy
  • Example: "He is so stubborn and always has to have his way."
  • Solution: Ask yourself: What biases are you bringing into the situation? What part of his idea could you agree with?

7. Thinking Traps: Magnifying.

  • Example: You make a mistake at work: "Now I will lose my job. I won't be able to pay my bills. I will lose my house."
  • Solution: "I could have done better. I will do better next time. I rarely make these mistakes."

8. Thinking Traps: Personalization.

  • Example: "I got all the red lights on my way to work today; I have the worst luck and must be cursed."
  • Solution: "I have also had all green lights when driving to work. Regardless, I need to leave earlier for work just in case…"

9. Thinking Traps: Externalizing.

  • Example: "It is not my fault my assignment was late, the computers were all down in the building this morning before class."
  • Solution: "I should have not waited until the last minute to do this. I will learn from it."

10. Thinking Traps: Mind reading.

  • Example: "Since that project went wrong, the next one will surely go wrong too."
  • Solution: "I've learned so much since the last project and now I have the opportunity to prove it."

"Our key to transforming anything lies in our ability to reframe it." – Marianne Williamson
Report this Content
This article has not been reviewed by Odyssey HQ and solely reflects the ideas and opinions of the creator.
Featured

Planning Another Christmas Party

Don't just plan another plain party but get creative to have everyone wanting to come back next year!

850
Getty Famous

You know it's Christmas when the radio stations change to all of your favorite holiday tunes, the air is still, and stores have the best sales. With all my favorite things from Christmas happening my least favorite probably has to be when I have to go to another same old boring Christmas party that I get invited to every year. Here are some Christmas party ideas so that you won't have another sad Christmas party.

Keep Reading... Show less
Featured

High School Soccer is Wildly Important

For Young Players Who Want to Succeed at The Next Level

3970
High School Soccer is Wildly Important

Whose choice is it? The parent? The player? There are a number of reasons that a kid may sit out of high school soccer, and to be completely honest; It is a huge mistake. High school soccer is the final piece in the puzzle that takes a player from above average or elite, to college ready by the end of their senior year. Every year thousands of talented athletes don't play for their high schools. Why though?

Keep Reading... Show less
Featured

8 Things That Should Be On Everyone's Holiday To-Do List

December is around the corner, are you ready?

5516
8 Things That Should Be On Everyone's Holiday To-Do List
Unsplash.com

As they tend to say, its the most wonderful time of the year! People have begun to compile their Christmas to-do lists in anticipation for the season of sugarplums and gingerbread.

The history of the Christmas to-do lists goes back hundreds of years, almost as old as the holiday itself, however, people tend to fall out of this habit as they get older. This is unfortunate, as the theme of Christmas tradition can add bundles of the spirit of joy to your families.

Keep Reading... Show less
Featured

Fall Weather Must-Haves

Put away the swim suits and your favorite high-waisted shorts!

6974

The transitional months of fall can cause some fashion headaches as you try to figure out what clothing to keep in your closet. With limited amount of college living space and the ever-unpredictable Nebraska weather, sometimes it’s difficult to know what should be taking up that precious closet space as you transition into winter. As you pack away those tanks and shorts for the chilly months ahead, get your closet ready with a few Fall must-haves. 

Keep Reading... Show less
Content Inspiration

Top 3 Response Articles of This Week

Take a look at the articles driving big conversations on Odyssey.

6737
https://www.theodysseyonline.com/video/we-are-rollins-odyssey
https://www.theodysseyonline.com/video/we-are-rollins-odyssey

At Odyssey, we're on a mission to encourage constructive discourse on the Internet. That's why we created the response button you can find at the bottom of every article.

Keep Reading... Show less

Subscribe to Our Newsletter

Facebook Comments